Reisverslag

Reisverslag van onze skigids Niek

Een Dreiländer Super Skisafari is één week lang skiën in drie landen; Oostenrijk, Zwitserland en Italië! ’s Ochtends trekken we er vroeg op uit, om naar één van de fantastische skigebieden te gaan, die in en rondom het Oberinntal liggen. Als één van de eerste genieten we elke dag van de heerlijk geprepareerde pistes, de sneeuwcondities en het weer, die zijn deze week perfect geweest. We skiën elke dag een gave en afwisselende route waarbij we het hele gebied zien en langs alle highlights komen. En elke dag sluiten we af met een drankje in één van de leuke après-ski kroegen die de skigebieden bezitten.

Dag 1 – Fiss en Ladis

Dreilander Super Skisafari 2014 - Ladis en FissOp de eerste dag van de Super Skisafari zijn we te vinden in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis. Dit skigebied heeft maar liefst 204 pistekilometers. Het hoogtse punt van dit gebied ligt op 2828 meter, de Masnerkopf. We verkennen op de eerste dag de pistes rondom de dorpen van Fiss en Ladis, en op dag 2 zullen we skiën en boarden op de pistes van Serfaus. Het leuke, maar wat af en toe ook ingewikkeld is, is dat de pistes hier met namen in plaats van nummers aangegeven zijn. Zo doen we de groepsindeling op de ‘Ladisabfahrt’, je raadt het al, de piste richting Ladis. Nadat iedereen is ingedeeld in de blauwe, rode en zwarte niveaugroep, trekt elke groep er op uit en treffen we elkaar weer bij de koffie met apfelstrudel. Een voldaan gevoel Na de koffie staat de noordzijde van de Zwölferkopf op het programma, een geweldig gebied met veelal rode pistes en een gloednieuwe zwarte: de ‘Zwölfer-Sportiv’. Voor de boarders is er een gaaf snowpark met boxen, rails, kickers en een bag-jump. Via de langste afdaling van het gebied, de ‘Frommesabfahrt’ van tien kilometer lang, komen we langs onze lunch locatie, de Frommes Alp. Een plekje waar je heerlijk buiten kan zitten en heerlijke traditionele Oostenrijkse gerechten gegeten kunnen worden. Onze eerste dag eindigt met al behoorlijk wat kilometers in de benen bij de Hexenalm, dé après-ski van Fiss. Met een voldaan gevoel rijden we terug naar ons hotel waar we genieten van het diner en de dag nabespreken.Tevens informeren we iedereen over het skigebied van morgen: weer een mooi en vol programma in Serfaus!

Dag 2 – Serfaus

Snow Experience - SerfausDag 2 van de Dreiländer tour brengt ons naar het dorpje Serfaus. Dit dorpje heeft een autovrij centrum en een metrolijn die je gemakkelijk en snel van de parkeerplaats richting de gondels brengt en weer terug. Maar liefst drie verschillende gondels gaan hier de berg omhoog, de Alpkopfbahn, de Komperdellbahn en de Sunliner. Wij beginnen onze tour vanaf de Waldbahn aan de rand van het dorpje Fiss. Dit is een rustige opstapplaats waar je zonder wachttijden snel het gebied van Serfaus in kan gaan. We starten met een gezamelijke warming-up om de bloedsomloop op gang te krijgen en de belangrijkste spiergroepen te activeren. Vervolgens gaan we weer op pad in de drie niveaugroepen. Er vinden na dag 1 al enkele wisselingen plaats, een aantal gaan een niveautje lager en een paar een groepje hoger. Ik ga met mijn groep, vandaag de ‘rode’, direct langs een aantal mooie rode varianten die te bereiken zijn met de Königsleithebahn en de Planseggbahn. De zon is vandaag volop aanwezig en we genieten daardoor van fantastische uitzichten. Snel weer op de latten en planken Om ‘pünktlich’ 11:15 uur treffen wij elkaar bij de Lassida, een restaurant wat op 2351 meter ligt en een heerlijk zonnenterras heeft. Even genieten we van de ‘choco mit Sahne’, en staan dan al weer snel op de latten en planken. We gaan richting de Pezid om wat meer uitdaging te zoeken op de twee zwarte afdalingen die daar zijn: de ‘Pezid-Vertikal’ en de ‘Pezid-Abfahrt’. De sneeuw is in een goede conditie en iedereen gaat in zijn of haar eigen tempo omlaag. De blauwe groep gaat via de andere zijde via de blauwe ‘Arrez Non-Stop’ gelijk door naar de Masnerkopf. Deze ligt helemaal achterin het skigebied en heeft sinds dit jaar veel nieuwe pistevarianten gekregen, de zwarte ‘Masnerkopfabfahrt’ is een fijne stijle piste en alleen bedoeld voor de echte ‘piste-profis’. In de tussentijd hebben we weer een hoop pistes gedaan en lunchen we bij de Hexenseehütte, op een hoogte van 2588 meter. Nadat de buiken weer gevuld zijn en de benen weer even wat rust hebben gekregen gaan we het laatste gedeelte van de dag weer richting Serfaus. We eindigen de tour bij de après-ski bar: Patschi’s. Hier genieten we nog even lekker na in het zonnetje met een biertje, wat een heerlijke dag!

Dag 3 – Kaunertaler Gletscher

Bus naar KaunertalOm 07:30 zitten de eerste deelnemers alweer fris en met volle zin aan het onbijt, we hebben namelijk weer een stralende dag voor de boeg. Op de derde dag gaan we richting de enige gletscher die we deze week bezoeken: de Kaunertaler gletscher! Na een mooie route door het Kaunertal die langs de Gepatschsee komt, komen we aan bij de gletscher. De weergoden hebben het goed met ons gezind, want er is weer de hele dag zon voorspeld, een extra laagje zonnecrème en een goede zonnebril is hier boven op de gletscher dus noodzakelijk. Het skigebied begint op een hoogte van 2150 meter en heeft haar hoogtse punt op 3150 meter. Op dit punt sta je op de ‘staatsgrenze’ met Italië. Het skigebied voor ons alleen Het is vandaag ontzettend rustig en hebben het gebied dus nagenoeg voor ons alleen, heerlijk om de eerste sporen op een perfect geprepareerde piste te zetten. Het ochtendprogramma sluiten we af door in één keer vanaf de top richting onze koffiepauze te gaan 1000 meter lager bij het dalstation, de Ochsenalm. De Kaunertaler gletscher telt in totaal 38 pistekilometer; waarvan 20 blauwe, 12 rode en 6 zwarte. Vandaag komen we dus meerdere malen op dezelfde pistes, maar de natuur, de zuivere lucht en de rust die het skigebied uitstraalt maken het skiën en boarden er geweldig. De oeroude ijsplaten hebben zo hun eigen fascinerende eigenschappen en bieden vele mogelijkheden om het winterseizoen te verlengen. Na afloop drinken we gemoedelijk boven op de gletscher nog een drankje en gaan als allerlaatse de piste omlaag, er was echt helemaal niemand meer te vinden op de gletscher, echt super! Wat en waar we de volgende drie dagen gedaan hebben en geweest zijn, hoor je snel!

Dag 4 – Nauders Reschenpass & Schöneben Belpiano (Italië)

KaunertalVandaag starten we onze skitour in het skigebiedje Schöneben / Belpiano, in Italië. Vlak nadat we de grens van Oostenrijk en Italië hebben gepasseerd verschijnt een prachtig meer voor ons, de Reschensee / Lago di Resia. Uitkijkend in zuidelijke richting is aan de horizon de Ortler te zien, deze 3905 meter hoge tellende berg was vroeger nog de hoogste van Oostenrijk, tot in 1919 de overgang van Zuid-Tirol naar Italië plaatsvond. Het gehele skigebied bevindt zich op de noordzijde van de berg, maar heeft desalniettemin een overvloed aan zon. De zon schijnt vandaag weer en de pistes liggen er in dit gebied prachtig bij. Het skigebied heeft vijf liften en negen pistes, de liften zijn zeer comfortabel en kindvriendelijk. Tevens heeft Schöneben een snowpark wat ‘geshaped’ wordt door QParks. Kortom een klein gebiedje, maar een superfijn gebiedje! In een paar uurtjes hebben we dan ook alles geskied en genieten we snel van de Italiaanse cappuccini. Skiën op de breedste piste van Oostenrijk Zodra de cappuccini op is vertrekken we naar het 80 pistekilometer tellende Nauders Bergkastel, gelegen op een hoogte van 1400 meter en reikend tot een hoogte van 2850 meter. Dit afwisselende skigebied biedt ons verdere mogelijkheden voor onze tour. Achterin het skigebied zijn geweldige rode en zwarte afdalingen te doen, skiroutes en buckelpistes voor de ‘profis’ zijn aanwezig en een hele fijne blauwe bosrijke dalafdaling om te cruisen. Ook heeft dit gebied de breedste piste van Oostenrijk, de blauwe 2 in combinatie met de rode 3 zijn samen maar liefst 300 meter breed. Wij maken hier maar al te graag gebruik van, wat een afwisseling heeft dit gebied! We lunchen vandaag bij de Lärchenalm waar ‘Live-Musik’ gespeeld wordt en sluiten de dag af in de gezellige Yeti-bar. Vele van de groep hebben zich vandaag aangenaam laten verassen door de skigebieden van Nauders Reschenpass en hebben een werkelijke Traumtag in den Tiroler Bergen ervaren!

Dag 5 – Samnaun (Zwitserland)

Snow Experience - Samnaun2Op de vijfde dag gaan we naar Zwitserland en starten we in het skigebied van Samnaun, onderdeel van de Silvretta Arena. Samnaun ligt in een douane vrije zone, hierdoor komen veel mensen er naartoe om goedkope rookwaren, drank, eau de toilette en juwelen te kopen. Wij komen er natuurlijk om een mooie tour te skiën en boarden. De Silvretta Arena telt 238 pistekilometers waarvan maar liefst 90% boven de 2000 meter liggen, hierdoor heb je sneeuwplezier van november tot en met mei. Als eerste gaan we de pistes rondom de Alp Trida verkennen, veelal rustige en rode pistes treffen we hier aan. Na een korte koffiepauze trekken we verder het skigebied in richting de Alp Trida Eck. Hier vinden we meerdere blauwe pistes en zijn we weer klaar om de eerste zwarte piste te doen (afhankelijk van de niveaugroep waar je je inbevindt worden zwarte pistes gedaan of overgeslagen). Via de Greitspitz, 2672 meter hoog, komen we Oostenrijk binnen. Vanaf deze bergtop zijn een paar uitdagende pistes te kiezen, waaronder het begin van de ‘Eleven’, de langste afdaling van de Silvretta Arena. Zugabe! Zugabe! Zugabe! Bij onze lunchhut de ‘Schwarzwand’ kunnen we even lekker in de zon zitten en kiezen uit heerlijke pizza’s. Vanaf het terras hebben we prachtig uitzicht op een ‘muur’ met diverse zwarte pistes. Na de lunch gaan we hier een kijkje nemen en komen terecht op de Palinkopf, met 2884 meter het hoogste punt van de Silvretta Arena. Via dit punt komen we uiteindelijk ook weer terug in Samnaun. Een lange rode afdaling brengt ons weer terug in Samaun Dorf, ruim 1000 meter lager gelegen op 1840 meter. Direct aan het begin van het dorp, als je met de piste aankomt, is de gezelligste après-ski van Samnaun Dorf te vinden, de Smuggler Alm. Er is live-muziek aanwezig en de zon schijnt er nog even lekker op het terras. Plotseling verschijnt er een verklede man, alhoewel, verkleed…enkel met een rode tanga met een Zwitsers vlaggetje erop en een masker van een oude man. Hij klimt het dak op met microfoon en geeft een mooie act weg. De vrouwen gillen en roepen na afloop: ‘Zugabe! Zugabe! Zugabe!’

Dag 6 – Ischgl

Snow Experience - IschglAls laatste dag van de Dreiländer Super Skisafari gaan we naar Ischgl en gaan we de rest van de Silvretta Arena ontdekken. Met de Silvrettabahn komen we aan bij de Idalp die er weer prachtig bij ligt. Vandaag beginnen we met de pistes die rondom het funpark van Ischgl te vinden zijn. Het funpark ‘Snow Art Park’ is een van de grotere in Oostenrijk en is voorzien van meerdere objecten: een skicross, diverse kicker lines, boxen, rails en een jump-bag. Er is dus voor ieder wat wils, wij doen een rondje door de skicross en kijken verder kort naar de capriolen die er uitgehaald worden. Het is weer tijd geworden voor een kleine koffiepauze, we gaan naar het hoogste bergrestaurant die het gebied heeft, de Parorama gelegen op 2624 meter. Hier is ook een ideaal moment om een groepsfoto te maken, wat een uitzicht hebben we hier! De langste afdaling van Ischgl Om de Dreiländer Super Skisafari helemaal goed af te sluiten gaan we als allerlaatste de piste af en wel op de ‘Eleven’. De ‘Eleven’ staat voor de langste afdaling van het gebied en is elf kilometer lang. Als laatste staan we op de top van de Greitspitz, 2672 meter, en gaan met twee groepen gezamelijk omlaag. Genietend van de mooie vergezichten dalen we langzaam af richting Ischgl, gelegen op 1400 meter. In de Kuhstal après-ski komen we de andere groep ook tegen en proosten met z’n alle op de mooie momenten die we hebben gehad. Goh, wat is de tijd weer gevlogen, maar wat hebben we weer een super week gehad!

Wat een super week!

Zoveel gebieden in zo’n korte tijd, dat is wel even lastig om allemaal uit elkaar te houden. In de avond bekijken we de leukste foto’s nog eens en bespreken we wat we waar ook alweer hebben meegemaakt. Een ieder had weer haar of zijn eigen hoogtepunten: De dag dat Jolienke haar skistokken had laten liggen of dat Dominik op de bar stond te dansen, die ene fijne piste of die lange afdaling, die heerlijke apfelstrudel en die lekkere lunch, die zachte ligstoel, de fantastische uitzichten en het weer, wat een heerlijk weer hebben we gehad… Al met al hadden we een gemeenschappelijke conclusie: een super week!Snow Experience gidsen Guido en Niek